stół

Kaszubskie święta od zawsze był dość ubogie, z różnych względów. Nie jest to region obfity w bogactwa naturalne. Znalazło to swoje odbicie niestety w tradycjach – tradycyjnym daniem wigilijnym na dzisiejszych Kaszubach do dzisiaj pozostała zupa owocowa, czy też ryż podawany z owocami, który innym mieszkańcom polski rzadko kojarzy się z atmosferą świąt Bożego Narodzenia,a raczej z chińską prowincją.

Zamiast kompotu z suszonych jabłek, Kaszubi wypijają herbat, albo kawę zbożową, czy też miętę. Grzyby, charakterystyczne podczas wigilii również w innych regionach Polski, są podawane w wersji smażonej na Kaszubach. Dla dodania sobie słodkości, Kaszubi wypiekali ciasta drożdżowe oraz pierniki. Dla dzieci przygotowywano talerz pełen słodkości, z których każde dziecko mogło wybrać sobie to, co chciało. Talerz taki nosił nazwę Bunter Teller i jest to nazwa znana do dzisiaj osobom, które pochodzą z tych części Polski, a zupełnie nieznana na przykład dzieciom z Podlasia, czy ze Śląska.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *