stół

Narodowe dania wigilijne

Każde państwo europejskie ma swoje narodowe dania, które przyrządza się na Święta Bożego narodzenia. W Polsce jest to oczywiście karp, śledź, kluski z makiem, bigos, pierogi z kapustą, czy też barszcz z uszkami. W pozostałych państwa europejskich zdecydowanie króluje drób. Na przykład we Francji, w święta Bożego Narodzenia podaje się pasztet, który wykonany jest z gęsi lub z kaczki: z wątróbek tych zwierząt.

Niekiedy także dodaje się do tego ostrygi i łososia, który obowiązkowo musi zostać uwędzony. Jest to jeden z licznych krajów poza Polską, w których w święta Bożego Narodzenia zjada się mięso wszelkiej postaci. Często na stołach europejskich króluje w dzień wigilii indyk, zwłaszcza jeśli jest on pieczony. Niekiedy także podaje się kaczkę z owocami , na przykład z pomarańczami. Do kaczki bardzo dobry est ryz, zwłaszcza z migdałami, a tak właśnie najczęściej jada się kolację wigilijną w Danii. Pod względem uwielbienia dla karpia podczas świąt jesteśmy podobni do Austriaków. Do tego dodaje się na przykład sałatkę kartoflana, która jest u nas już jednak nowością na wigilijnym stole.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *